Τ.Θ.:22418 | Τ.Κ.55102 Φοίνικας Θεσ/νίκη
+30 2310992344
+30 2310209519

Αξιοθέατα

Ο ορεινός όγκος του Χολομώντα και ειδικότερα ο Ταξιάρχης που είναι το πιο ορεινό μέρος της Χαλκιδικής, παρουσιάζει ενδιαφέρον χειμώνα-καλοκαίρι. Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών όλο το χρόνο, εκτός από την πατροπαράδοτη φιλοξενία των κατοίκων, σήμερα υπάρχει και η υποδομή, που απαιτείται και η οποία διαρκώς αναπτύσσεται. Υπάρχουν δωμάτια σε παραδοσιακά σπίτια με όλες τις ανέσεις εντός και εκτός του οικισμού και σε χαμηλές τιμές.

Ο Χολομώντας προσφέρεται κάθε εποχή για εναλλακτικό τουρισμό και περιβαλλοντική εκπαίδευση με τα οργανωμένα με σήμανση δασικά μονοπάτια και χώρους θέας. Σ’ αυτά πρέπει να προσθέσουμε τις εκδηλώσεις, τα πανηγύρια, την περιήγηση στον οικισμό, στην εκκλησία, στο Δασικό Μουσείο.

Εξάλλου η απόσταση από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης καλύπτεται σε λιγότερο από μία ώρα. Παράλληλα το καλοκαίρι σε συνδυασμό  με τις πανέμορφες ακτές  της Χαλκιδικής δίνει την ευκαιρία σ’ όσους θέλουν να συνδυάσουν βουνό και θάλασσα. Το καλό φαγητό με τοπικά προϊόντα, εξασφαλίζουν μια σειρά από ταβέρνες μέσα και έξω από τον οικισμό.

Τα αξιοθέατα του  χωριού Ταξιάρχη, είναι η μεγάλη βρύση Σιποτούρα που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, το Κάτω Πηγάδι, η πετρόκτιστη πλατεία, η βασιλική με τρούλο Εκκλησία των Ταξιαρχών, το εκκλησιαστικό μουσείο, το Χάνι, διάφορες παραδοσιακά κτισμένες κατοικίες και πλήθος εξωκλήσια διάσπαρτα μέσα και γύρω από το χωριό.

Στα αξιοθέατα του χωριού Βράσταμα, είναι η εκκλησία του χωριού «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», το σπήλαιο του Οσίου Ευθυμίου, το οποίο βρίσκεται σε ένα πανέμορφο μέρος περιτριγυρισμένο από καταρράκτες και πλατάνια. Εκεί ασκήτεψε ο Όσιος Ευθύμιος και τώρα υπάρχει η σπηλιά του κτισμένη πάνω σε ένα βράχο.